Canon EOS M

Ψάχνοντας μια φωτογραφική μηχανή για χρήση ως βίντεο-κάμερα, αν είσαι "αρχάριος" θα δεις τα "θηρία", π.χ. την 5D iii, αλλά θα προτιμήσεις μια πιο προσιτή και ελαφριά μηχανή, όπως π.χ. η 700D. Αντίστοιχα, ψάχνοντας για μια b κάμερα αν είσαι... προχωρημένος, θα σκεφτείς την 70D. Η EOS M, βρίσκεται σε μια άλλη κατηγορία, αυτή των mirrorless μηχανών, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η πρώτη σου σκέψη.

Το βασικό όμως πλεονέκτημα μιας τέτοιας μηχανής, είναι το μέγεθός της. Έχοντας {χωρίς φακό} ουσιαστικά το μέγεθος μιας compact, χωράει κυριολεκτικά στην τσέπη σου. Εσωτερικά, πρόκειται για μια 650D, καμουφλαρισμένη πολύ καλά με "μεταλλικό" σώμα και χωρίς ενσωματωμένο flash. Τα ακριβή specs λένε μεγέθους aps-c cmos αισθητήρας στα 18MP, digic 5 επεξεργαστής, full hd video και άλλα πολλά που λίγη σημασία έχουν καθώς σημασία έχει η εικόνα μας.

Όσο το iso παραμένει χαμηλό, η εικόνα μας είναι άριστη, όταν όμως αρχίζουμε να πιέζουμε τη μηχανή, δυστυχώς θα μας απογοητεύσει. Ο "θόρυβος" είναι ιδιαίτερα αισθητός και αντιαισθητικός. Από την άλλη, μπορούμε να εγκαταστήσουμε στη μηχανή Magic Lantern με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να γράψουμε ακόμη και raw video! Αυτός ο λόγος και μόνο πιστεύω είναι καλός για να την σκεφτεί κάποιος, μόνο μειονέκτημα είναι ο σχετικά αργός εγγραφέας της μηχανής που βρίσκει ταβάνι στα περίπου 40MB/s και άρα θα μας αποτρέψει από υψηλές αναλύσεις.

Παρά τον περιορισμό της ταχύτητας, το ATT:415 έχει γυριστεί αποκλειστικά με την M, τραβώντας raw video.

IMG_4314

Το μέγεθος του αισθητήρα είναι αντιστρόφως ανάλογο από το μέγεθος της μηχανής.

Η μηχανή λόγω του μεγέθους της δεν έχει την καλύτερη αίσθηση στα χέρια, ειδικά αν την συνδυάσεις με έναν μεγάλο φακό. Η έκδοση με μαύρο χρώμα βοηθάει λίγο καθώς οι επιφάνειες της είναι ματ και όχι γυαλιστερές αλλά και πάλι χρειάζεται κάτι παραπάνω. Από την άλλη, λόγω της πολύ μικρής flange distance {μόλις 18mm}, μπορεί να φορέσει σχεδόν οποιονδήποτε φακό με τον κατάλληλο αντάπτορα, όπως για παράδειγμα φακούς CCTV.

IMG_4312

Ο 25άρης CCTV είναι μικροσκοπικός και ταιριάζει στο μέγεθος της μηχανής, αν και περισσεύει "αρκετά".

Αν χρειάζεσαι auto focus, τότε θα πρέπει να μείνεις στους φακούς της Canon. Δυστυχώς, το auto focus της μηχανής δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορο, το θετικό είναι όμως πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε τους EF-M φακούς είτε οποιονδήποτε EF και ΕF-S έχει φτιαχτεί ποτέ, απλά με έναν αντάπτορα της Canon, είτε με κάποια πιο φθηνή εκδοχή του, κρατώντας όλα τα χαρακτηριστικά του φακού {auto focus, stabilizer κλπ}.

IMG_4309

Ο αντάπτορας την Canon {όπως και οι απομιμήσεις του} δε χρειάζεται γυαλί, απλά μεγαλώνει τη flange distance με αποτέλεσμα να μην αλλοιώνει καθόλου την ποιότητα των φακών.

IMG_4317

Ο αντάπτορας της Canon μαζί με τον 50άρη f1.4.

Από τους φακούς που έχουν βγει για το σύστημα EF-M, ξεχωρίζει ο 22mm f2, ο οποίος αντιστοιχεί σε 35mm σε full frame, είναι φθηνός, έχει πολύ καλή εικόνα κι επίσης είναι pancake, άρα και μικροσκοπικός. Το μόνο του μειονέκτημα είναι πως δεν έχει stabilizer.

Γενικότερα, το γεγονός πως η Canon άργησε να μπει στον κόσμο των mirrorless, ήταν ενδεικτικό για τα διάφορα προβλήματα που θα ακολουθούσαν το πρώτο της μοντέλο καθώς πιθανότατα βγήκε πολύ βιαστικά στην αγορά. Το δεύτερο μοντέλο, η EOS M2, κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία και βελτιώθηκε σε κάποια πράγματα αλλά όχι τόσο ώστε να κάνει την "έκπληξη". Αναμένοντας λοιπόν, την τρίτη γενιά mirrorless από την Canon, περιμένουμε να δούμε σίγουρα βελτίωση στην εικόνα σε υψηλά iso και ταχύτητα στο auto focus. Και φυσικά, και άλλους μικροσκοπικούς, σταθερούς και ποιοτικούς φακούς, κατά προτίμηση με stabilizer.

Related posts

Canon CN-E Lenses

Having shot with regular Canon L and non-L glass for years, I got super excited when back at…