Πώς να τραβήξουμε raw βίντεο με DSLR, μέρος Α

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε μηχανές DSLR για να βγάζουμε φανταστικές φωτογραφίες. Όμως μέσω της δυνατότητάς τους να αλλάζουν φακούς και να καταγράφουν βίντεο, κατέληξαν να είναι ισχυρά κινηματογραφικά εργαλεία στα χέρια του εκάστοτε low budget -και όχι μόνο- filmmaker. Μία από τις πιο δημοφιλής εταιρείες στον τομέα του DSLR βίντεο είναι η Canon, οι μηχανές της οποίας μέσω του Magic Lantern απολαμβάνουν δυνατότητες επαγγελματικών βίντεο-καμερών ή ακόμη και κινηματογραφικών μηχανών πολλαπλάσιας αξίας. Λεπτομερώς για το Magic Lantern εδώ.

Μία από αυτές τις επιλογές είναι η δυνατότητα να καταγράψουν raw βίντεο, δηλαδή βίντεο ασυμπίεστο {h.264 anyone?} και φυσικά με μεγαλύτερο δυναμικό εύρος. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα έτσι ώστε να γυρίσουμε μια ταινία μικρού μήκους με εξοπλισμό που διαθέτουμε ήδη {χωρίς να... νοικιάσουμε δηλαδή μια μηχανή της Blackmagic!}, στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ας χωρίσουμε την όλη διαδικασία σε τρία μέρη: προετοιμασία, γύρισμα, post production. Αρχικά, θα ασχοληθούμε με την προετοιμασία.

Προσοχή! Το λογισμικό της Magic Lantern φορτώνεται και τρέχει από την κάρτα μνήμης παράλληλα με το λογισμικό της Canon. Θεωρητικά, είναι τελείως ακίνδυνο για τη μηχανή και από προσωπική εμπειρία, όποια μικρό-κολλήματα και να έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς, με κάποιον τρόπο ξεπεράστηκαν. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως το Magic Lantern είναι επίσημο λογισμικό. Οπότε, ο καθένας το χρησιμοποιεί με τελείως δική του ευθύνη.

Τέλος με αυτά! Προχωρώντας, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν πως ασυμπίεστο βίντεο σημαίνει καρέ μεγέθους περίπου 2 ΜΒ και άρα για 24 ή 25 καρέ περίπου 50 ΜΒ/s ταχύτητα μεταφοράς. Άρα χρειαζόμαστε γρήγορες κάρτες κι επειδή όπως είδαμε το δευτερόλεπτο είναι περίπου 50 MB, άρα το λεπτό σχεδόν 300, χρειαζόμαστε και πολύ αποθηκευτικό χώρο σε γρήγορες κάρτες. Αυτά είναι τα πρώτα μας έξοδααα!

Είναι σημαντικό να προσέξουμε οι «γρήγορες κάρτες» να είναι όντως γρήγορες καθώς πολλές φορές οι αναγραφόμενες ταχύτητες είναι είτε η ταχύτητα ανάγνωσης που συνήθως είναι μεγαλύτερη, είτε είναι η μέγιστη ταχύτητα στιγμιαίας εγγραφής, όχι όμως σταθερής εγγραφής. Η στιγμιαία ταχύτητα εγγραφής είναι πάντα μεγαλύτερη, μην ξεχνάμε πως μιλάμε για προϊόντα που πρωταρχικός σκοπός τους είναι η λήψη φωτογραφιών.

Αφού καταλήξουμε στις κάρτες μας, θα περάσουμε το Magic Lantern. Κάθε μηχανή έχει τη δική της έκδοση επειδή τα διάφορα μοντέλα είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, με μεγαλύτερης σημασίας διαφορές το αν δέχονται CF ή SD κάρτες, το μέγεθος του buffer και φυσικά το πόσο γρήγορα μπορεί να γράψει η μηχανή στην κάρτα.

rawchart

Εδώ η κάθε κάμερα και οι δυνατότητές της.

Στο μόνο που μας περιορίζουν αυτές οι διαφορές είναι συνήθως στη μέγιστη ανάλυση που θα καταφέρουμε να γράψουμε. Από εκεί και πέρα οι διαδικασίες είναι παρόμοιες. Οι οποίες διαδικασίες είναι...

  • Φορτίζουμε πλήρως την μπαταρία της μηχανής μας.
  • Φορμάρουμε την κάρτα μέσα στη μηχανή.
    format
  • Βάζουμε την κάρτα στον υπολογιστή και αποσυμπιέζουμε το πακέτο που έχουμε κατεβάσει από εδώ μέσα στην κάρτα.
    incard
  • Βάζουμε τη μηχανή στο M {manual mode} και βάζουμε την κάρτα μέσα.
  • Πηγαίνουμε να κάνουμε update το firmware της μηχανής μας.
    firmwareupdate
  • Ακολουθούμε τις οδηγίες χωρίς να πειράξουμε τίποτα και μετά από λίγο...
    success
  • ...voila! Μόλις δούμε το success στην οθόνη σημαίνει πως όλα πήγαν περίφημα και μπορούμε να κλείσουμε για λίγο την κάμερα. Να ξεκουραστεί κι αυτή.
    newfirmware

    Το νέο όνομα του firmware της μηχανής μας. Φυσικά, διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο.

Η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί για κάθε κάρτα που θέλουμε να αξιοποιήσουμε με παρόμοιο τρόπο. Στην συνέχεια, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα κατάλληλα "modules" για να καταφέρουμε να γράψουμε το raw βίντεο. Έχουμε και λέμε...

  • Πηγαίνουμε στην καρτέλα Modules και ενεργοποιούμε το mlv_rec και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε.
    modules
  • Πηγαίνουμε στην καρτέλα Movie και ενεργοποιούμε το RAW Video (MLV).
    rawmoduleon
  • Μπαίνουμε στο μενού του και διαλέγουμε το aspect ratio που θέλουμε {λόγος πλευρών}.
    aspectratio
  • Τέλος, διαλέγουμε την ανάλυση που μπορούμε/θέλουμε να γράψουμε. Στο κάτω μέρος της οθόνης το Magic Lantern μας δίνει πληροφορίες για την εκάστοτε ανάλυση και aspect ratio με βάση τα καρέ ανά δευτερόλεπτο που έχουμε επιλέξει.
    resolution

Αυτό ήταν! Τώρα, είμαστε έτοιμοι για... γύρισμα!

Related posts

Δωρεάν βίντεο/film resources

Δουλεύοντας σε διάφορα προσωπικά -και μη- project, πολλές φορές χρειάζεσαι να κάνεις κάτι γρήγορα αλλά όχι "βιαστικά". Σε…