Πώς να τραβήξουμε raw βίντεο με DSLR, μέρος Γ

Τελείωσαν και τα γυρίσματα, πήγαν καταπληκτικά, έχεις στους σκληρούς σου δίσκους εικόνες που θα ζήλευε ακόμη και ο... Roger και τώρα... τι; Δε μπορείς ούτε καν να δεις τα πλάνα σου;;

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Το κακό πράγμα με το να χρησιμοποιείς τεχνολογία αιχμής είναι αυτό ακριβώς, ίσως είσαι τόοοοσο μπροστά, που κανείς δε μπορεί να σε υποστηρίξει. Ευτυχώς, στη δική μας περίπτωση, μπορούν να μας υποστηρίξουν... κάποιοι, απλά είναι μεγάλος κόπος και χρονοβόρα διαδικασία. Yeap, για να πετύχεις την καλύτερη δυνατή εικόνα με το μικρότερο δυνατό κόστος σε χρήματα, θα πρέπει να πληρώσεις με χρόνο και κόπο.

Σημείωση! Η τεχνολογία τρέχει με τρελή ταχύτητα, οι άνθρωποι που εργάζονται πίσω από το project της Magic Lantern δουλεύουν σε τρελούς ρυθμούς και ό,τι γράφω μπορεί μέχρι αύριο το πρωί να αλλάξει και να γίνει μια διαδικασία, απλή κι εύκολη. Προσωπικά, όσα γράφω, περιλαμβάνουν το πώς το έκανα ο ίδιος και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος ή ο πιο εύκολος.

Αρχικά, όποια διαδρομή και να έχεις διαλέξει, πρέπει να δεις το υλικό σου και να το μετατρέψεις σε κάποιο «αξιοποιήσιμο» φορμά. Αν παρατηρήσεις, τα αρχεία έχουν κατάληξη .mlv {Magic Lantern Video} και δεν τα διαβάζει κανένα πρόγραμμα. Μην αγχωθείς όταν συνειδητοποιήσεις πως τα νούμερα τους δεν είναι αριθμημένα... σωστά. Επίσης, λόγω του ορίου των 4GB στην κάρτα ανά αρχείο, όταν κάποιο πλάνο πιάσει παραπάνω χώρο, θα το δούμε στην κάρτα μας ως κομμάτια με το πρώτο κομμάτι να έχει την κατάληξη .mlv και τα υπόλοιπα .m00, m01 κλπκλπ.


Από το 2045 πάμε στο 2049 και από εκεί στο 2054 χωρίς να έχουμε διαγράψει στο γύρισμα κανένα πλάνο στο ενδιάμεσο, γιατί ως ονόματα των αρχείων έχει χρησιμοποιηθεί... η ώρα!

Ας θεωρήσουμε ότι το .mlv είναι ένα zipαρισμένο αρχείο που μέσα του υπάρχει καρέ-καρέ το υλικό μας. Άρα, για να τα μοντάρεις, πρέπει να πάρεις τα αρχεία και... ας πούμε να τα «αποσυμπιέσεις»! Ευτυχώς για να τα δεις, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο καθώς με το MlRawViewer {λεπτομέρειες και αρχείο για windows}, με απλό drag ’n’ drop θα έχεις άμεσα κανονικό playback.

mlrawviewer

Το MlRawViewer... εν ώρα εργασίας! Από τη μικρού μήκους ταινία Bam Boom Bang vol. 2.

Υπάρχουν κι άλλα προγράμματα για αυτή τη δουλειά, το MlRawViewer όμως μας επιτρέπει να κάνουμε export σε .mov ή καρέ-καρέ σε .dng! Οπότε το συστήνω ανεπιφύλακτα. Κάπως έτσι δημιουργούμε τα proxies μας {μόνο proxies δεν είναι αλλά αν δεν έχουμε το Premiere CC δε μπορούμε να μοντάρουμε με αρχεία .dng, άρα χρειαζόμαστε... proxies}. Παίρνουμε, λοιπόν, τα .mov μας και μοντάρουμε στο NLE της επιλογής μας. Κι αφού τελειώσουμε και ξέρουμε ποια πλάνα χρειαζόμαστε και από αυτά ποια καρέ, τα βγάζουμε σε .dng, τα περνάμε είτε από After Effects είτε από Lightroom {yes, πλάνο-πλάνο} για color correction, noise reduction, color grading κλπκλπ και από εκεί κάνουμε τα καλά μας export. Παίδεμα δηλαδή!

aftereffects

Adobe Camera Raw μέσα στο After Effects.

Μια άλλη, καλή μέθοδος, είναι να αξιοποιήσουμε το Davinci Resolve της φίλτατης Blackmagic. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσουμε με cinema dng, ένα καλό πρόγραμμα για αυτή τη δουλειά είναι το raw2cdng  {λεπτομέρειες και αρχείο για windows}. Τα εισάγουμε στο Resolve το οποίο τα βλέπει κατευθείαν ως πλάνα. Μπορούμε είτε να μοντάρουμε εκεί {με την έκδοση 11}, είτε να δημιουργήσουμε και να κάνουμε export σε proxies τα οποία θα μοντάρουμε στο NLE της επιλογής μας, μετά θα φέρουμε πίσω στο Resolve ένα xml που θα του δείξει τα cut μας κι από εκεί θα αντικαταστήσουμε τα proxies με τα original cinema dng μας και στην συνέχεια θα κάνουμε και το color μας. Όλα αυτά, σε όσους το Resolve δουλεύει κανονικά. Παίδεμα και πάλι δηλαδή!

Δυστυχώς, όταν η τεχνολογία τρέχει υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Αν δε γυρίζουμε μια ταινία μικρού μήκους αλλά κάτι ακόμη... μικρότερο, μια καλή λύση είναι να δημιουργήσουμε .dng, να τα πετάξουμε κατευθείαν στο After Effects για color κλπ και μετά να τα βγάλουμε για να τα μοντάρουμε. Αυτό απαιτεί βέβαια μικρό αριθμό πλάνων. Με αυτό τον τρόπο πάντως, γλιτώνουμε μεγάλη ταλαιπωρία, ειδικά αν ξέρουμε από την αρχή ποια πλάνα θα χρειαστούμε.

Το EXP:713 έχει γυριστεί με πολύ πρώιμη έκδοση του Magic Lantern και πολλά προβλήματα που υπήρχαν τότε στην εικόνα έχουν διορθωθεί. Επίσης, έχει επίτηδες από πάνω εφφέ για να χαλάσει ακόμη περισσότερο. Σε fullscreen και HD όμως, καταλαβαίνεις τη διαφορά στην ποιότητα.

Όπως και να έχει, νομίζω το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο μας! Η εικόνα είναι καλύτερη σε κάθε επίπεδο, η λεπτομέρεια και το δυναμικό εύρος δε συγκρίνονται με τον h.264. Οπότε... καλά γυρίσματα και καλά κουράγια σε όσους και όσες το τολμήσουν!

Related posts

Δωρεάν βίντεο/film resources

Δουλεύοντας σε διάφορα προσωπικά -και μη- project, πολλές φορές χρειάζεσαι να κάνεις κάτι γρήγορα αλλά όχι "βιαστικά". Σε…